Overshootday den dagen på året när vi lever med lånade resurser från jorden

2 instagram bilder som får tala för dagens ämne. Gram Malmö Sveriges första förpackningsfria butik samt ett statement för moder natur♥

Idag den 2 augusti 6 dagar tidigare än förra året har vi nått vår förbrukning av jordens resurser, detta innebär att vi lever på lånade tillgångar för jordens bekostnad. Befolkningen har alltså skapat ett så pass stort negativt tryck vilket har resulterat i att från och med idag trampar vi på vår stackars jord och förvärrar situationen mer och mer. På 7 månader har vi använt upp jordens "budget", tänk om det gällde oss själv? Tänk om vi inte hade något alls att leva på dom sista 5 månaderna, det går ju inte.

"Overshoot Day är en kampanj av Världsnaturfonden (WWF) som bygger på forskning och statistik från nätverket The Global Footprint. Avtrycken vi gör här i Sverige visar sig betydligt längre bort där varorna som vi köper produceras men också hur vårat avfall genereras. Det behövs ungefär 1,6 planeter för att återskapa de naturresurser som konsumeras av oss människor. Sverige ligger på topp 10-listan av de länder som använder mest naturresurser, närmare bestämt 4,2 jordklot."

Läs mer här om Overshootday♥

Men vet ni vad? Vi kan faktiskt göra skillnad, vi kan vända på det och få jorden att komma tillbaka om vi ändrar våra beteenden. Det finns något som kallas för dom 4 B:na, Bilen, biffen, bostaden och börsen. Dom spelar stor roll och påverkar koldioxidutsläppen avsedsvärt.
Alla vet att bilen är en stor bov i vårat klimat, kollektivtraffiken har aldrig varit så bra som nu och bilen är inte alltid det snabbaste fordonet. Räkna ut vad bilen kostar och jämför med busskort.
Biffen är det många som fortfarande inte förstår varför det är så dåligt för miljön, biffen anses vara värre än bilen och då pratar vi riktigt illa utsläpp. Varför kan ni läsa här! 
Bostaden, har ni en onödigt stor bostad som slukar energi? Är det nödvändigt att bo 2 st i ett hus eller räcker det med en enkel 2a? Ni förstår nog vad jag menar. Tex mina föräldrar, dom bor 2 st i en stor villa, deras elräkning jämförelsevis med våran är galet större! Är det nödvändigt? Nä egentligen inte.
Börsen innebär vad ni lägger era pengar på, är det nödvändigt att köpa det ni köper? Att tänka en extra gång och inte falla för småköpen, tänk på hela livscykeln på det ni köper! Vad innebär det att jag köper den här tröjan, vad har den fått vara med om och hela vägen hit. 

Overshoot Day genom åren

1987 – 24 december
1990 – 13 oktober
1995  – 7 oktober
2000 –  25 september
2005  – 29 augusti
2007  – 19 augusti
2008 – 20 augusti
2009 – 24 augusti
2010 – 14 augusti
2011  – 11 augusti
2012 – 11 augusti
2013 – 10 augusti
2014 – 10 augusti
2015 – 9 augusti
2016 – 8 augusti
2017 – 2 augusti

Jag är en person som avskyr pekpinnar, jag vill inte starta diskussioner eller aurgumentera. Ibland kan det vara nödvändigt men för mig är det viktigast att inspirera människor, visa dom andra val man kan göra och varför. Sen finns det dom som inte tror på det därav väljer jag att undvika en diskussion, givetvis avgörs det på hur personen beter sig eller är. Jag vet vad som krävs för att få jorden att må bra och är sjäv inte ett dugg perfekt, men små ting gör skillnad. Allt jag vill är att upplysa och influera er om vad som sker med jorden♥

ekologisk - jorden - kärlek - lånaderesurser - miljö - naturen - overshootday - resurser - tahandomvårjord
Powered by Jasper Roberts - Blog