Gram Malmö, Sveriges första förpackningsfria butik! Vi lever på lånad tid av jorden, overshootday kom redan 28Mars i år..

Så stolt över att kunna säga att det här är min gamla arbetsplats! Sveriges första förpackningsfria butik♥
 
SÅ jäkla mysigt att gå in i den här underbara butiken! Där har kommit så mycket nytt och spännande sen jag slutade bla tandkrämstabletter! WOOT?! Köpte på mig ett lager (dem är sjukt bra, bättre än min vanliga ekotandkräm).
 
På väggen med namn kan ni se friends of Gram och jag står med, WOOPWOOP! Rowan körde en crowdfunding och jag donerade till en av dem dyraste alternativen vilket innebar att få sitt namn på väggen (viktigast var att Rowan kunde få tillräckligt med pengar för att flytta butiken, den låg på saluhallen från början).
 
Jag ÖNSKAR att det öppnar upp fler Gram butiker! I hela malmö! Det får gärna finnas en centralt i city, en kan finnas borta vid centralen, en i västra hamnen, en borta i slottstaden ja helt enkelt som ica poppar upp överallt så kan Gram göra detsamma! ELLER HUR?!
 
Jag handlar ytterst sällan mat i förpackningar och det mesta som köpts härhemma är svinnprodukter. Alltså mat som reats ut pga bäst före datum.
 
Har ni funderat på det här med förpackningar och dess påverkan? Hela livscyklen om att producera produkten, producera hårdplasten, producera mjukplasten, vad användes för att producera plasterna, vad kommer sen slutprodukten i (en pall med plast runtom), hur långt har det fraktas, hur mycket vatten har gått åt för att frakta eller odla upp osv.. För oss är det bara till att plocka produkten i hyllan som om inget kan hända än att vi äter den. Men det finns en stark anledning till att overshootday har redan hänt och nu var det den 28mars. Detta innebär att nu ska vi sluta konsumera om jorden ska må bra. Förra året var det i April som overshootday inföll.
 
Tänker ni er för i butikerna? Undviker ni plasten eller mat som kräver en del vatten (kaffe, avokado, ris).. Ser ni till att utgå från att köpa mat som är påväg att slängas? Börja med det så kanske butikerna inte plockar in överflöd av mat som inte går åt.
eko - ekologiskt - ekotips - förpackningsfritt - gram - gramamlmö - hållbar - hållbart - klimat - miljö - zerowaste
Powered by Jasper Roberts - Blog