Rågsikts bröd

Underbart stoora härliga bröd(:! Just nu tänkte jag äta en skiva med min böngryta som jag gjorde innan, svingott!


Rågsiktsbröd:
100 g smör
1,2 l vatten
2 pkt jäst
1 msk salt
1 dl sirap
2 msk linfrön
1500 g rågsiktmjöl
500 g grovt rågmjöl

Gör så här:
Smält fettet i en kastrull, häll ner vattnet och värm till fingervarmt (37 g). Lös upp jästen i en bunke med lite av degvätskan, tillsätt resten av degspade, salt, sirap, linfröna och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig i några minuter, jäs i 30 min.
Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 delar, arbeta varje del smidigt och forma som en limpa, lägg dom på tvären på två bakplåtar med bakplåtspapper. Skär snitt i bröden eller nagga dom och pensla dom med olja eller smält smör. Grädda i 200 g ca 45 min, låt svalna under bakduk(:!

Gottans bröd, man kan strö på lite sesamfrön eller vallmo eller solroskärnor på bröden om man vill(:. Ha i lite brödkryddor i brödet som piffar upp det litegrann!(:
Powered by Jasper Roberts - Blog